Scrolla till innehållet

Webbplatser åt Volantes författare

Vi har skapat en flexibel WordPress-baserad lösning som används till att bygga webbplatser för författare och böcker hos bokförlaget Volante.

Kund

Volante

Tjänster

Design, utveckling

Bokförlaget Volante är en av Sveriges främsta utgivare av facklitteratur. I deras stall av författare finns namn som man känner igen från morgonsofforna och söndagsbilagan, som Micael Dahlen, Emma Frans, Max Tegmark, och Lina Thomsgård, men också internationella storkändisar som Neil deGrasse Tyson, Malcolm Gladwell, och Daniel Kahneman.

Sommaren 2018 kom Volante till oss med en utmaning: flera av deras författare var i behov av nya webbplatser. Volante sökte efter en lösning som skulle låta dem skapa författarwebbplatser med dynamiska layouter, goda möjligheter till att lyfta fram författarnas böcker och övriga tjänster, men fortfarande med ett unikt formspråk för varje författare. Lösningen behövde också vara enkel att administrera och tillräcklig flexibel för att kunna vidareutvecklas för framtida behov. Helst skulle det inte heller kosta skjortan varje gång en ny författarwebbplats skulle skapas.

Vi nappade direkt. Inte bara på möjligheten att få jobba tillsammans med några av våra favoritförfattare, utan också på den tekniska utmaningen.

Micael Dahlen.

Vår lösning är en WordPress-baserad struktur byggd med flexibilitet som ledstjärna, både vad gäller innehållsstruktur och formspråk. En specialkonstruerad sidbyggare gör det snabbt och enkelt för Volante att bygga sidor anpassade efter varje författares behov. En författare har kanske precis släppt en ny bok, och vill att den ska stå i centrum på webbplatsens startsida. En annan författare jobbar kanske mycket med redaktionellt innehåll på sin blogg, och vill att blogginläggen ska lyftas fram extra tydligt. En tredje är aktiv som föreläsare och vill lyfta fram ett urval av videoklipp från tidigare föreläsningar på startsidan.

Sidbyggaren gör det enkelt att bygga layouter unika för varje författare, och den ger också författaren möjlighet att ändra webbplatsens innehållsstruktur när nya behov uppstår. När en ny bok lanseras är det enkelt att lyfta fram den på webbplatsen, med omdömen från recensenter och tydliga köplänkar. Några månader efter lanseringen kan boken knuffas ned några sektioner för att istället ge utrymme åt annat innehåll.

Kampanjsajt för "Starkt kul" till vänster, Emma Frans webbplats till höger.

Ingen vill ha en webbplats som ser exakt likadan ut som någon annans. En viktig del av lösningen var att säkerställa att den kan anpassas med ett unikt utseende för varje författare, med typsnitt, färger, illustrationer, och andra designelement.

I de fall författaren redan har ett formspråk så har vi snabbt kunnat implementera det i webbplatsdesignen. När det inte finns ett etablerat formspråk sedan tidigare så har vi jobbat med författaren för att ta fram ett nytt. Slutresultatet är alltid en webbplats som är visuellt distinkt och reflekterar författaren och hens böcker.

Sedan förra sommaren har Volante lanserat ett flertal författarwebbplatser med den nya lösningen. Micael Dahlen, författare av bland annat ”Nextopia” och ”Kaosologi”, var en av de första. Webbplatsen för författaren Lars-Johan Åge, som nyligen släppte boken ”Happy Happy”, är ett annat exempel. Fler är på gång. Emma Frans, författare av boken ”Larmrapporten” och aktuell med “Sant, falskt eller mittemellan?”, samt inte minst känd som @dremmafrans på Twitter, kommer snart att få en ny webbplats byggd med Volantes författarlösning.

Lösningen byggdes med författarwebbplatser i åtanke, men den visade sig vara tillräckligt flexibel för att den skulle kunna användas till annat också. När Micael Dahlen skulle lansera sin nya bok, ”Starkt kul”, så användes vår lösning för att bygga kampanjsidan för boken. Den driver även kampanjsidan för den svenska utgåvan av boken ”Gör så här”, skriven av Randall Munroe, känd som skapare av internet-seriestrippen XKCD.

Volantes nya lösning för författarwebbplatser har gjort det snabbt, enkelt och kostnadseffektivt för förlaget att skapa webbplatser för deras författare och böcker.

Behöver du hjälp med WordPress?

Vi hjälper företag och organisationer i alla storlekar med WordPress-webbplatser, oavsett om de behöver en stor webbplats eller flera små. Vi kan bidra med allt från affärstänk och design, till utveckling och support. Hör av dig, så berättar vi mer.