WordPress 5.3 släpps med svenskt standardtema

I tisdags blev version 5.3 av WordPress tillgänglig som en uppdatering i administrationspanelen. Som den ensamma decimalen antyder är WordPress 5.3 en stor uppdatering, vilket betyder att den måste installeras manuellt genom administrationsgränsnittet. Storleken på uppdateringen betyder också att det är säkrast att ta en säkerhetskopia av din webbplats innan du trycker på ”Uppdatera”-knappen.

WordPress 5.3 innehåller en mängd förbättringar och nya funktioner. WordPress nya innehållsredigerare, blockredigeraren, tar ett stort kliv framåt med version 5.3. Den får bland annat ett nytt ”Grupp”-block som gör det ännu enklare att bygga komplexa layouter, och flera mindre förbättringar som gör redigeraren snabbare och mer användarvänlig. Administrationsgränsnittet har uppdaterats med högre kontrast, och utvecklare har fått flera nya funktioner att jobba med. Thord har publicerat en omfattande genomgång av nyheterna på WPSE.

Uppdateringen introducerar också ett nytt standardtema, Twenty Twenty, som till stor del designades i Divide & Conquers lokaler. Jag blev tillfrågad om jag ville leda designen av årets standardtema i slutet av augusti, och det var en chans som jag inte kunde tacka nej till. Du kan läsa en längre post om hur temat föddes på WPSE. Twenty Twenty är designat och byggt för att visa vad som är möjligt med blockredigaren, vilket är en hel del nu när WordPress 5.3 är släppt. Temat installeras automatiskt när du uppdaterar till WordPress 5.3, och kommer förinstallerat på alla nya WordPress-webbplatser. Om du är nyfiken på hur Twenty Twenty ser ut så kan du besöka en demosajt för temat här.

Du hittar mer information om WordPress 5.3 i blogginlägget på WordPress.org, och där kan du även se en lista med alla som har jobbat på uppdateringen. I den hittar du inte bara ett namn från Divide & Conquer, utan två – Thord har också bidragit till WordPress 5.3.