Vi var på Gather

När vi en dag i somras pratade om kommande event så var det speciellt ett som tog extra mycket plats, nämligen Gather. En lite annorlunda konferens som skulle hållas i Stockholm i mitten av september. Som nystartad digitalbyrå så var det sjävklart att vi skulle vara på plats.

Gather är en konferens med föreläsningar, musik, och konstinstallationer. 2018 var konferensens andra år, och den hölls på Nobelberget. Talarna pratade om alla tänkbara intressanta ämnen, men ledorden question, collaborate, och think different var utgångspunkterna. Vi lyssnade på allt från AI, biological engineering, samt fake news, och de flesta talarna riktade sina tal till några eller något av ledorden. Jag hade framför allt två talare som jag var extra intresserad av att lyssna på, nämligen Bonnie Roupé och Emma Frans.

Nästan varje tisdag lyssnar jag på en podcast som heter Under femton. I podden diskuterar värden Henric Smolak, tillsammans med en gäst, ett hett aktuellt ämne i runt 15 minuter. Det är tiden det tar för mig att promenera till jobbet. Time well spent! Rekommenderar podden varmt för personer som stressar över att tiden inte räcker till.

I alla fall, i ett av avsnitten medverkar en kvinna som heter Bonnie Roupé, som pratar om hennes app Bonzun. Appen lanserades i China och informerar samt hjälper gravida kvinnor med en säkrare graviditet. 2016 blev Bonnie vald till en av Nordens 50 mest inspirerande kvinnor och 2017 blev hon rankat till den tionde mest inspirerande kvinnliga entreprenören i Sverige. När jag några dagar innan Gather såg att Bonnie skulle vara med och prata så var det självklart för mig att vara där och titta. Hon pratade, tillsammans med tre andra kvinnor, i en panel om entreprenörskap, samt framför allt kvinnligt socialt entreprenörskap. Alla kvinnorna hade en koppling till ämnet på något sätt. Både lärorikt och häftigt att lyssna på!

Emma Frans – även författare på bokförlaget Volante som vi jobbar med – är doktor i medicinsk epidemiologi vid Karolinska Institutet. Hon undervisar dessutom i vetenskaplig metodik och medverkar i Svenska Dagbladets artikelserie Vetenskapskollen. Där granskar hon sanning och vetenskap bakom nyheter och populär forskning. På Gather talade hon bland annat om fake news, och sin bok Larmrapporten. Emma var för mig en av de mest inspirerande föreläsarna under konferensen. Hon gav oss både under Gather och i boken redskapen att förstå och kunna skilja på fakta och påstådd fakta. Om du inte har läst boken, gör det! Hon har dessutom ett twitterkonto som som kombinerar både kunskap och humor.

När konferensen var slut hade över 50 talare stått på scen. Gather avslutades med musik, bland annat med en av mina favoritartister Parham. Vi tackade för oss, tog varsin öl, och spann vidare på ämnena som diskuterats under Gather.