Vi var på världens största bokmässa

Plötsligt händer det!

En tweet leder till en kontakt, som leder till en rekommendation, som leder till ett Skypemöte, som leder till ett fysiskt möte, och en massa spännande möjligheter. Ett så kallat “once in i life time opportunity” uppenbarade sig. Vi fick nämligen chansen att träffa ett gäng spännande människor, tillika en potentiell ny kund, som i vanliga fall befinner sig väldigt långt borta (närmare bestämt i Los Angeles), men som nu skulle besöka bokmässan i Frankfurt. De ville träffa oss angående ett nytt spännande projekt som de behöver hjälp med, så vi bokade genast flygbiljetter. (Mer om detta senare när det inte är hemligt längre!)

Sedan råkar vi ju älska böcker, har gett ut böcker, och jobbar dessutom med ett svenskt bokförlag, så det var förstås väldigt intressant ur den aspekten med. Vi var där under de så kallade trading-dagarna, då det sker tusentals möten mellan förläggare, agenter, författare, och licensägare. 2017 var det mer än 7 300 utställare från över 100 länder och 286 000 besökare som deltog i mässan.

Uppstyrt och snyggt

Bokmässan imponerande genom att vara extremt välordnad med tydliga vägvisningar och informationstavlor. I entrén fick man (efter att ha genomgått en säkerhetskontroll) plocka sin badge själv, som den medtagna biljetten passade i. Mässan inkluderade ett stort, fint parkområde där det fanns foodtrucks, och just de här två oktoberdagarna mätte termometern ända upp till 28 grader – hur härligt?!

Annat vi gillade var mässans snygga grafiska profil samt en välfungerande och användbar app. Det enda vi saknade var riktig mäss-merch, inte minst för att Buchmesse-logotypen var så snygg att man gärna hade haft den med sig hem på en poster, sticker, eller tygkasse.

Montrar vi gillade extra mycket

Penguin Random House, Leuchtturm, och Thames & Hudsons montrar var våra favoriter. I Penguins monter var det ett slags speed dating-upplägg med bordsamtal och ett jäkla ös, kul att iakta utifrån. Hos Leuchtturm kunde man få personifiera sin egen anteckningsbok i deras tjusiga präglingsmaskiner, och hos Thames & Hudsons kunde man bläddra i nya tjusiga böcker som var uppställda på flotta bokhyllor av mörkt trä.

Thames & Hudson hade en väldigt snygg monter

Prägla din anteckningsbok hos Leuchtturm

Speed dating-stämning med över hundra bord hos Penguin Random House

I tekniska hörnan kunde man bland annat titta på små offsetpressar

Väldigt inramat hos just det här förlaget

Hela världen var representerad på Buchmesse, i synnerhet de asiatiska länderna

Det hölls föredrag och panelsamtal i en specialbyggd träpaviljong mitt på området

Parkstämning i solen

Der Spiegel hade en klottervägg, full med budskap så klart

Make Web, Not War