Är du redo för WordPress 5.0?

Idag släpps version 5.0 av WordPress, och det är en ganska omfattande uppdatering den här gången. Förutom stöd för PHP 7.2 så kommer WordPress 5.0 med den största förändringen av hur du jobbar med innehåll i publiceringsplattformens historia.

Den nya innehållsredigeraren

Den nya innehållsredigeraren kallas för Gutenberg, och är aktiverad när du installerar eller uppdaterar WordPress till version 5.0. Gutenberg bygger på block, snarare än den löptext som den förra visuella redigeraren har baserats på. Det betyder att när du lägger till exempelvis ett bildgalleri så är det ett block, detsamma gäller för allt från inbäddade Youtube-videor, till citat och produkter från din WooCommerce-butik.

En paragraf med anfang i Gutenberg.

Att tänka i block är lite ovant i början, likaså är gränssnittet inte lika självklart som den välbekanta visuella redigeraren. Efter ett tag vänjer man sig dock, och Gutenberg möjliggör en hel del designmässiga saker som annars har lösts av antingen shortcodes eller tillägg av sidbyggartyp. Att saker och ting inte ligger där man är van är dock en ganska hög tröskel, inte minst för de som är mindre vana vid publiceringssystem.

För enklare sajter så bör den nya innehållsredigeraren fungera direkt, men det betyder inte att allting du kan göra i den ser bra ut på din sajt. Det måste helt enkelt finnas stöd i ditt tema för de nya funktionerna. Mer avancerade sajter som förlitar sig på specialfunktioner kan få det värre. Testning behövs, förslagsvis i en lokal testmiljö så att du inte förstör upplevelsen för dina besökare.

Så förbereder du dig

Det är alltid rekommenderat att uppdatera WordPress till senaste versionen, av säkerhetsskäl. Vi har testkört WordPress 5.0 åt våra kunder, och förberett dem med tillägget Classic Editor, så att allting är som vanligt även efter uppdateringen till WordPress 5.0. Tillägget Classic Editor ersätter Gutenberg med den välbekanta visuella redigeraren, vilket betyder att alla speciallösningar och befintliga arbetsflöden är oförändrade.

Naturligtvis är vi redo för Gutenberg, något som säkerligen framgick utifrån Anders artikel om att göra teman Gutenberg-kompatibla.

Observera att du, om du kör WooCommerce, ska uppdatera det tillägget till senaste version innan du uppdaterar till WordPress 5.0!

Här kommer en liten checklista:

  1. Testa lokalt! Fungerar allt som det ska med WordPress 5.0?
  2. Installera och aktivera Classic Editor, såvida du inte byggt webbplatsen med Gutenberg i åtanke.
  3. Se till att WooCommerce är uppdaterat, om du kör det.
  4. Informera sajtägaren om vad som kommer hända.
  5. Uppdatera till WordPress 5.0 när det är släppt. Glöm inte ta backup, det är alltid en bra idé.
  6. Fira!

Behöver du hjälp med WordPress?

Oavsett om det är att anpassa din webbplats till den nya innehållsredigeraren och dess möjligheter, eller tokigheter som skett när ditt webbhotell har uppdaterat till nyare version av PHP, så kan vi hjälpa dig. Hör av dig så löser vi dina WordPress-problem!