
Från dotcom till 2020
Jag har arbetat i kommunikations-branschen i 20 år, som produktions- och projektledare på bland annat Abel & Baker, Dist PR och FamiljenPangea. Där har jag drivit projekt inom det mesta, allt från tjusiga reklamfilms- och printproduktioner, till webbkampanjer och ehandelsprojekt. Jag startade min karriär på en internationellt erkänd webbyrå när jag var 20-årsåldern (Abel & Baker) och driver idag min egna digitala byrå (Divide & Conquer).
Under min karriär har SyQuest-diskarna bytts ut mot Dropboxlänkar, blåkopior via cykelbud har blivit digitala provtryck över mejlen och flashanimationer finns inte mer – nu är det animerade SVG:er som gäller. Mycket har hänt… Här har jag samlat grejor som jag lärt mig längs vägen, i form av konkreta tips och en digital checklista. Enjoy!
Saker som är viktiga
När man jobbar med webb finns det några saker som är direkt livsviktiga för projektet. Att ha en tydlig kravspecifikation från uppdragsgivaren och en specificerad offert till exempel. Bryt gärna ner alla funktioner i smådelar med tidsestimat på timnivå när du skriver offerten. Du kommer att tacka mig senare, jag lovar.
Andra viktiga saker är att ha alla designvyer (minst mobil och desktop) slutligt godkända innan någon utveckling påbörjas. Sedan kommer vi till testbiten som ska göras på alla typer av enheter, webbläsare, operativsystem och skärmstorlekar innan man släpper in kunden på testmiljön.
Och så har vi allt innehåll. Ska byrån eller kunden själv mata in texter och bilder i det valda CMS:et, och när sker det? Finns det tid för detta i tidsplanen?
Det här med SEO
Grundläggande sökmotoroptimering kräver vettigt strukturerad kod, så att sökmotorerna kan indexera och hitta rätt på sidan. Andra saker som kan höja sökrankningen är:
- Se till att ha bra innehåll på sajten och uppdatera ofta.
- Sajten måste vara responsiv.
- Sajten måste vara snabb (välj bra hosting och undvik för tunga filer).
- Texten måste vara läsbar, tänk på kontraster och storlek.
- Lägg till webbplatsen på sökmotorernas olika utvecklingspaneler, t.ex. Google Webmaster Tools.
WCAG
WCAG står för Web Content Accessibility Guidelines och är rekommendationer gällandes hur man publicerar webbinnehåll mer tillgängligt för människor med olika typer av funktionsnedsättningar. Några saker att tänka på är exempelvis hur text fungerar ovanpå färgplattor, att man som besökare ska kunna stänga av vissa funktioner om man behöver och att det ska finnas möjlighet att zooma in på sidan för att öka textstorleken. Läs mer om WCAG här.
Hosting och säkerhet
Man bör alltid välja leverantörer med högsta möjliga säkerhet, förståelse för teknikvalen som gjorts, samt förutsättningar för en så snabb webbplats som möjligt. SSL ska alltid ingå och vara standard.
Om du kör WordPress så är det viktigt att löpande köra de uppdateringar som släpps kontinuerligt. Det är lika viktigt som att uppdatera programvaran i telefonen eller datorn! Om du slarvar med detta så kan säkerhetshål uppstå och du kan bli hackad. Att i efterhand laga en hackad sajt blir både dyrt och tråkigt! Detsamma gäller förstås andra publiceringssystem med.
Verktyg och program
Vissa gillar Trello och Slack, jag använder hellre Paper och Telegram. Här har jag samlat de mest nödvändiga verktygen för att få jobbet att flyta för mig.

iA Writer
iA Writer är ett trevligt textredigerings-program som är oslagbart för till exempel mötesanteckningar. Jag kör appen både i min laptop och i min iPhone vilket gör det supersmidigt att växla mellan. Man kan även byta till dark mode om man föredrar det, både i skrivläge och för appikonen på skärmen. En annan smart grej är att man kan dela textfiler med andra.
Todoist
Jag skulle inte klara mig utan appen Todoist. Jag använder den både i jobbet och privat. Det är helt enkelt en app där man ger sig själv – eller andra! – todos. Det finns påminnelsefunktioner med klockslag i de fall man behöver det (till exempel boka konsertbiljetter när de släpps på tisdag kl 10:00) och om man vill kan man skapa todos som är återkommande en viss tid varje dag eller vecka (till exempel ”gör bokföring och fakturera varje måndag”).
Browserstack
Browserstack är en bra tjänst som gör det möjligt att testa en sajt i olika webbläsare och operativsystem utan att behöva en onödigt stor maskinpark. Du vill hitta eventuella buggar och fixa dessa innan du visar något för din kund.

Annat

Andra bra tjänster är Toggl, som används för tidrapportering, Buffer som är en smart tjänst för att hantera kunders sociala medier-konton. Paper och Dropbox är det vi använder internt för textdokument och fillagring. Vi använder den säkra och krypterade meddelandetjänsten Telegram för korta interna meddelanden samt ibland även samtal. En annan bra grej om man vill hålla sig uppdaterad om vad som händer i tech-världen är att prenumerera på Wireds nyhetsbrev ”Tech in Two”. Jag läser sällan allt, men kollar alltid deras rubriker och ingresser i mejlet, vilket ger en bra överblick.
Relationer och team
Kunden och jag
För mig har kundrelationen alltid varit viktig. Det är extra roligt när man har en lång relation tillsammans och samarbetet bara blir bättre och bättre med åren. En bra kundrelation skapar jag genom att alltid vara noggrann och tydlig, transparent, samt hålla lugnet, och kanske viktigast av allt: vara snäll. När kunden litar på dig och ni kan ha en öppen dialog på ett naturligt sätt så blir det bra!
Teamet och jag
Otydliga roller är helt förödande för arbetsgrupper. Red ut vem som ansvarar för vad och säkerställ att alla förstår och tycker det känns bra i början av projektet. Se till att arbetsfördelningen är rimlig mellan teammedlemmarna och, om den inte är det, agera i tid innan det blir för stressigt. Rollfördelningen är inte där för att skapa fåniga hierarkier utan för att undvika missförstånd. Om det är en orimligt ojämn beläggning inom gruppen ska man självklart kunna gå utanför sina roller och hjälpa till med det man kan och där det behövs!
Här är min checklista – helt gratis!
- Be kunden om att ta med tekniska önkemål redan i briefen.
- Ta fram en teknisk spec, utifrån kundens brief.
- Gör en förteckning över eventuella externa tjänster som kommer behövas, t.ex. kartlösningar, så att extrakostnader är tydligt redovisade.
- Estimera alla steg i den tekniska specen.
- Bestäm kommunikationsmodell med kunden, vare sig om det är ett projekthanteringssystem eller bara e-post.
- Skicka offerten och få den godkänd.
- Gör en tidplan. Börja räkna bakifrån om ett lanseringsdatum finns. Lägg in goda marginaler för testning och inmatande av innehåll.
- Ta reda på vad kunden använder för hostingföretag och var domänen finns (om det finns en).
- Se till att det finns SSL på webbhotellet.
- Registrera en domän om den inte redan finns. Detta ska beställaren göra.
- Om kunden har en existerande webbplats, fråga om det finns statistik tillgänglig. Det kan ge en fingervisning om vilka delar av webbplatsen som fungerar och inte fungerar idag.
- Fråga efter befintligt designmaterial – typsnitt, färger, designelement, etc. Får typsnittet användas på webben?
- Ta fram sidkarta och wireframes.
- Få wireframes och sidkarta godkänd av kunden.
- Ta fram designskisser.
- Få designskisser godkända av kunden.
- Designa alla vyer, för mobil och desktop.
- Få ett sista slutgodkännande av kunden innan utvecklingen startar, för samtliga vyer.
- Sätt upp en utvecklingsmiljö.
- Börja utveckla.
- Testa löpande när det närmar sig demo.
- Ordna en demo med kunden och gå igenom hela projektet.
- Låt kunden testa på sitt håll.
- Håll en utbildning med kunden om det behövs.
- Planera lanseringen. (Aldrig på en fredag!)
- Implementera statistikverktyg för att kunna mäta antalet besökare och deras beteende. Om detta är en tjänst så är det bäst om kunden äger kontot.
- Se till att det finns nödvändiga policys för integritetspolicy, cookies och GDPR.
- Om det finns en befintlig webbplats som ska ersättas, ta reda på om kunden vill ha en kopia av dess innehåll sparad.
- Flytta projektet från utvecklingsmiljö till skarp miljö och gå live.
- Räkna med att kunden hittar saker/vill ändra saker. Planera för detta internt.
- Ta fram en plan för aktiviteter efter lansering, t.ex. för säkerhetsuppdateringar.
